We zaten in een grote zaal. Iedereen moest gaan staan. Als je korter bij het bedrijf werkte dan 1 jaar mocht je gaan zitten. Daarna kon je gaan zitten als je korter dan 2 jaar bij het bedrijf werkte. Toen korter dan 5 jaar. Korter dan 10 jaar. En zo ging het verder. We kwamen tot 35 jaar. Er stond nog één man. En werd geapplaudisseerd.
Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld. Je had een goede betrekking. En je bleef erbij tot je met pensioen ging. Dat is tegenwoordig wel anders. Niemand heeft een baangarantie. Daarom moet je als werknemer aantrekkelijk blijven voor de arbeidsmarkt. En dat geldt ook voor de werkgever.
Talentontwikkeling speelt hierin een belangrijke rol
Wat is talent?
Je kent die persoon wel. Een goede vriend of vriendin, of een collega. Slim en betrokken. Hij of zij heeft geweldige ideeën, of doet geweldige dingen. Zoals jij naar die persoon kijkt, zo kijkt er ook iemand naar jou. En waarschijnlijk nog veel meer mensen. Zij zien jou en je unieke talenten. Weet je hoe dat komt? Zij zien de dingen die jij normaal bent gaan vinden. Omdat het je zo gemakkelijk afgaat, lijkt het in jouw ogen nauwelijks een talent. Je hoeft er immers weinig moeite voor te doen.
En dat is net het mooie van talent. Het gaat vanzelf. Talent is iets wat van jou is, wat je gemakkelijk afgaat en wat je eigenlijk altijd kunt. En dat is meteen ook het lastige, want je herkent het zelf niet altijd als talent.
Hoe werkt talent?
Het makkelijkste is, om dát verder te ontwikkelen waar je goed in bent. Als je je talent benut, haal je het maximale uit jezelf. Je doet je werk beter. En van een beter resultaat word je gelukkiger, waardoor je meer plezier en energie uit je werk haalt. Ga maar eens na.
Wat is talentontwikkeling?
Toch doen veel mensen in hun werk niet waar ze het beste in zijn. Vaak omdat veel mensen min of meer toevallig in hun huidige baan zijn beland. Een gemiste kans. Ook voor de werkgever. Hoe kun je als werkgever met dit gegeven aan de slag?
- (H)erken de talenten van je medewerker
- Bepaal samen doelen die aansluiten bij deze talenten
- Stuur op deze doelen en niet (alleen) op werkinhoudelijke doelen
- Stimuleer medewerkers om hun talenten op andere plekken in de organisatie in te zetten
- Daag medewerkers uit andere talenten in te zetten dan ze nu doen
- Doe het samen en geef vertrouwen!
Meer weten over talentontwikkeling? Kijk hier voor meer informatie over een training of workshop.
Wil je met meer plezier naar je werk? In het e-book 'Ontdek je talent' leer je de 5 stappen op weg naar werk dat écht bij je past.
Geef een reactie