Een baan waarbij je bijna niets hoeft te doen. Of waar niemand echt let op wat je doet. Heerlijk toch? Nou, vergeet het maar. Werken onder je niveau kan behoorlijk schadelijk zijn. En het komt veel vaker voor dan we denken.
Zo na de lunch, vanaf een uur of twee begon het. Het grote vervelen. Dan had projectmedewerker Evelien (35) al het werk gedaan dat ze kon verzinnen en had ze al een keer of 15 op haar horloge gekeken. Aanvankelijk vond ze het nog wel ontspannen. Alvast vakantieadresjes zoeken op internet, een beetje op Facebook kijken naar wat anderen aan het doen waren. Maar na een tijdje begon ook dat te vervelen. Bovendien kreeg ze er een ongemakkelijk gevoel bij. ‘Anderen zeiden dat ze het superdruk hadden. Dat ze hun werk niet afkregen en soms zelfs mee naar huis moesten nemen.’ Stiekem was ze jaloers.
Hoewel ze dus geen stress zou hoeven ervaren, vond ze zelf, merkte ze toch dat ze onrustig was. En dat ze ’s avonds, na een werkdag, uitgeput en futloos was. Evelien had last van een bore-out.
Geen burn-out maar bore-out
Mensen met een bore-out kunnen letterlijk ziek worden van verveling. De meeste mensen grijpen zelf op tijd in en zoeken ander werk. Maar dat lukt niet iedereen. Vaak wordt het niet herkend. Want ook als je het druk hebt, kun je een bore-out krijgen. Bijvoorbeeld omdat je werk geen uitdaging meer voor je is. Bovendien lijken de symptomen van bore-out en burn-out ook behoorlijk op elkaar. In beide gevallen voel je je futloos, lichtgeraakt of soms zelfs gedeprimeerd. Signalen van een bore-out zijn bijvoorbeeld: lusteloosheid, verlies van interesse in de dingen om je heen, vluchtgedrag op je werk, laag zelfbeeld, de tijd voorbij zien kruipen, concentratieproblemen, weinig productief. Een bore-out kan grote consequenties hebben. Je verliest niet alleen het plezier in je werk, maar kan ook het plezier in je leven verliezen.
Verkeerde man op de verkeerde plek
Waar het bij een burn-out vaak gaat om mensen die doen waar hun passie ligt, maar die daarin doorschieten en opbranden. Zo gaat het bij een bore-out vaak om mensen die werk doen dat gewoon niet bij hun past. Dat kan behoorlijk confronterend zijn. Maar meestal is de oplossing toch om op zoek te gaan naar werk dat beter bij je past. Dat vraagt van je dat je onderzoekt waar je blij van wordt. En waar je echt goed in bent. En naar een plek waar je dat kwijt kunt, zodat je weer voldoening en plezier in je werk én in je leven gaat ervaren.

Wil je met meer plezier naar je werk? In het e-book 'Ontdek je talent' leer je de 5 stappen op weg naar werk dat écht bij je past.
Geef een reactie