Waarderend onderzoek
Ben je op zoek naar iemands talent? Dan is het belangrijk erachter te komen wat iemand energie geeft, en niet wat iemand niet kan. Er zijn een aantal methoden die je daarbij kunnen helpen. Een van de methoden is Appreciative Inquiry, ofwel ‘waarderend onderzoek’.
Haal het beste in elkaar naar boven
Waarderend onderzoek is een aanpak voor organisatieverandering waarbij mensen samen onderzoeken wat er werkt, in plaats van wat er verkeerd gaat. Zelf vond ik het, bij functioneringsgesprekken, bijvoorbeeld best raar dat de focus lag op problemen en waar ik niet goed in was (heel weinig, in mijn ogen). En niet op wat ik wel kon, op wat mijn talenten zijn (heel veel, vond ik zelf). En dus ging ik ontkennen, klagen en kritiek geven. Terwijl, wat je als leidinggevende wil, is samenwerken, eigenaarschap en eigen verantwoordelijkheid.
Talenten waarderen
Waarderend onderzoek kun je ook toepassen bij talentontwikkeling. Waarderen niet in de betekenis van ‘positief vinden’, maar als in ‘zien wat er is’. Het draait om het stellen van goede vragen. Vragen die de verbeelding prikkelen. Die aan het denken zetten. En minstens zo belangrijk is om door te vragen. ‘Wat bedoel je daarmee?’ ‘Wat vind je daar dan zo leuk aan?’ De kunst is om expliciet te maken wat nu alleen nog gevoelens en gedachten zijn.
Dit kun je bijvoorbeeld als leidinggevende doen. Maar zet het ook eens in als teamactiviteit! Medewerkers gaan in twee- of drietallen met elkaar in gesprek om het beste in elkaar naar boven te halen. Laat iemand zijn verhaal vertellen en zijn droombeeld schetsen. En samen ga je kijken welke elementen je daaruit kan halen om die vervolgens te versterken.
Vind je dit een interessante methode? Lees in dit blog welke vragen je kunt stellen om het beste in iemand naar boven te halen.
Wil je met meer plezier naar je werk? In het e-book 'Ontdek je talent' leer je de 5 stappen op weg naar werk dat écht bij je past.
Geef een reactie