Ik zie het zo veel om me heen. Ik heb de cijfers niet nodig. De cijfers die aangeven dat ongeveer 1 op de 8 werknemers burn-out klachten heeft. En dan gaat het niet over het gevoel dat je het druk hebt en even niet meer weet waar je moet beginnen. Het gaat over thuis op de bank zitten en gevangen zitten in een lichaam die niet meer doet wat hij deed. Dat alles te veel is en de eenvoudigste klusjes je al te veel energie kosten.
En ik zie ook dat het bij mensen gebeurt die ik stabiel achtte. Sterk en evenwichtig dacht.
Je denkt waarschijnlijk dat het jou niet zal overkomen. Of je voelt ergens in de verte dat je misschien wel niet helemaal goed bezig bent. Maar dat het straks weer rustiger wordt en dat het dan wel weer goed komt.
Dan is het misschien toch goed om deze 5 adviezen in acht te nemen.
1 Luister naar je lijf
Veel mensen met een burn-out ervaren lichamelijke klachten. En die zijn dan heel heftig. Ze worden letterlijk een halt toegeroepen door hun lijf. Het is dan niet zo dat hun lichaam niet eerder een waarschuwing heeft gegeven. Maar vaak zijn we geneigd over onze grenzen heen te gaan. En de signalen van ons lichaam te negeren. Een burn-out is het gevolg van het niet op tijd herkennen van deze signalen en in te grijpen.
Probeer dus goed te luisteren naar wat je lichaam je zegt. Dat liegt meestal niet. Als je spanning voelt, probeer na te gaan waar het vandaan komt? Neem je te veel hooi op je vork? Doe je een klus waar je je niet goed bij voelt? Achterhaal waarom je je zo voelt en grijp in.
2 Zorg voor jezelf
Juist als we erg druk zijn en stress ervaren zijn we geneigd om minder goed voor onszelf te zorgen. We gaan wat later naar bed om nog iets af te maken. We eten gehaast iets en ongezond. Slaan pauzes over. Bewegen te weinig. Terwijl een fit en gezond lichaam veel beter bestand is tegen stress. Daarom is het verstandig om stil te staan bij je leefstijl.
En dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een paar kleine aanpassingen voelt je lichaam zich al snel beter.
Probeer bijvoorbeeld beweging inbouwen in het dagelijks leven. Doe sitting breaks om het werk en veel zitten af te wisselen. Dat zorgt ervoor dat je niet te lang achterelkaar zit en maakt je hoofd steeds weer even lekker leeg. Loop naar een collega in plaats van een mail te sturen. Neem de trap en niet de lift. Ga lunchwandelen met een collega.
LEES OOK: De leukste methode om minder te zitten
Eet niet de hele dag door achter je beeldscherm. Maar neem de tijd voor een goed ontbijt en een gezonde en voedzame lunch met veel groente en fruit. Sta op vaste tijden op en ga op vaste tijden naar bed. En neem de tijd om te ontspannen. Ook tijdens het werk.
Met deze kleine aanpassingen zorg je voor een fitter, energieker en weerbaarder lijf. Dat beter bestand is tegen burn-out klachten.
3 Streef niet meer naar perfectie
Soms lijkt het alsof iedereen alles voor elkaar heeft. Perfecte baan, perfecte relatie, perfecte kinderen. Maar je ziet bijna nooit het hele plaatje. Er is bij iedereen bijna altijd wel wat aan de hand. Als je dat vergeet en blijft streven naar perfectie die nooit gaat komen, put dat je uit. Je moet steken laten vallen, want alles op topniveau doen is niet haalbaar. Ken je eigen sterktes en zwaktes. Weet wat je energie geeft en waar je ook energie in moet steken en wat niet. Accepteer je grenzen en investeer in wat je echt belangrijk vindt
4 Ga lummelen
We hebben in de westerse wereld moeite met nietsdoen. Of in ieder geval met iets doen wat niet meteen nut heeft. Dan voelen we ons als snel schuldig. Terwijl nietsdoen en even niets hoeven heel nuttig is. We hebben het nodig. Bouw dus voldoende vrij tijd in om te ontspannen. Bedenk waar jij goed van ontspant en zorg ervoor dat je daar voldoende tijd voor neemt. En zet je telefoon uit en probeer niet je e-mail te checken. Door onze smartphones staan we continu aan. Altijd en overal zijn we bereikbaar, zijn we op de hoogte en krijgen we prikkels. Ons brein is daar niet op ingesteld en kan er eigenlijk niet goed tegen. Het leidt misschien niet direct tot een burn-out, maar kan wel een gevoel van stress veroorzaken.
Als je het moeilijk vindt om te gaan zitten niksen, maak dan een wandeling, of doe een ontspanningsoefening.
5 Maak het bespreekbaar
In het streven naar perfectie zou je kunnen denken dat een ander om hulp vragen een teken van zwakte is. Maar het bespreken of om hulp vragen kan enorm opluchten. Vaak relativeert het om over je problemen te praten. Misschien heeft iemand een goede tip om het wat rustiger aan te pakken.
Hoe blijf jij in balans? Wat werkt voor jou?
Geef een reactie