Wat is vaak hoor van mensen met een burn-out is: ‘Ik ging maar door. Nooit nam ik tijd voor rust.’ En, eerlijk gezegd, zelf vind ik het ook behoorlijk lastig, de rust bewaren. Constant ben ik bezig. Ben ik iets aan het doen. Een boodschap. Een mail tikken. Iemand bellen. Een was in de wasmachine stoppen. Een rekening betalen. Als het maar nut heeft. Ik vind niet dat het zo moet zijn. Maar ik merk dat ik het wel zo voel. Als ik niets zit te doen, voel ik me schuldig. Word ik onrustig. Vind ik dat ik iets, ja, moet doen. En dat doe ik dan meestal ook.
Maar denk eens aan de tijd dat je op de basisschool zat. Toen er nog minder moest. Je op een bankje kon gaan hangen, wat spelen met de hond, een tekening maken. Je maakte je weinig zorgen of dat wat je deed, zin had. Ik was daar in ieder geval niet mee bezig. Ook niet met het nemen van rust trouwens. Want dat was niet nodig. Dat ging namelijk vanzelf.
Nu hebben we geen minuut te verliezen. Elk moment moet zinvol besteed worden. Rust en ontspanning plannen we in onze agenda. Of zoeken we in de yogales. Als we geluk hebben.
Zet je brein uit
‘We moeten terug naar die kinderlijke, losse, ongedwongen blik op tijd’, zegt Alan Lightman, hoogleraar aan het Massachusetts Institute of Technology, in het NRC. ‘We moeten weer tijd verspillen, tijd doorbrengen zonder een doel, waarbij je niets probeert te bereiken. Een etentje met vrienden, een wandelingetje maken in het bos, gewoon een beetje rondhangen en staren. Lummelen, niksen’. Aldus Lightman.
In de berichtgeving over burn outs, gaat het vooral over werkdruk, prestatiedrang en andere factoren die zorgen voor stress. Minder gaat het over het gebrek aan rust en ontspanning. Terwijl rust op lange termijn van levensbelang is. Ons brein heeft voldoende hersteltijd nodig van de inspanning die het levert. De hersenen moeten af te toe uit. Een brein dat nooit echt is rust is, geeft uiteindelijk geestelijke gezondheidsproblemen.
Maar redding is nabij. De schappen liggen vol met boeken over rust en ontspanning en als je wil, kun je morgen al beginnen met een cursus ‘Meer rust in je hoofd’. Blijkbaar is dit een behoefte voor velen. Wat leren al die boeken en cursussen ons nu over rusten?
Ruimte geeft rust
Zowel letterlijk, in je omgeving, als in je hoofd. Ruim rommel op in je huis, op je werkplek. Een plek die is opgeruimd geeft ruimte in je hoofd en rust. Opruimgoeroe Marie Kondo helpt je in no time rommelvrij te leven.
Op dezelfde manier kun je ook je hoofd ontdoen van ‘rommel’. Ga na waar jij afscheid van wil nemen. Meestal zijn dat gedachten die je niets opleveren omdat je er geen invloed op hebt. Zeg tegen jezelf dat je er niets aan kunt veranderen en neem afscheid van de gedachte.
Focus
Misschien wel de belangrijkste, focus je op één ding tegelijk. Het geeft veel onrust in je hoofd als je met verschillende dingen tegelijk bezig bent. Probeer niet én een berichtje te lezen op je telefoon, én een e-mail te tikken én na te denken over dat overleg van vanmiddag.
Samengevat: Doe wat je doet met aandacht. Doe één ding tegelijk. Probeer erbij te blijven met je gedachten. Dwalen je gedachten af? Breng ze weer rustig terug bij wat je aan het doen bent.
Laat het rusten
Je kan niet alles en je moet niet alles. Bedenk dat je niet alles hoeft te doen. En dat je waarschijnlijk niet direct wordt ontslagen als je niet continu op je tenen loopt. Bedenk ook dat jij niet alles hoeft te doen. Mensen in je omgeving, collega’s kunnen je misschien taken uit handen nemen. Ga na wat jij echt moet doen. En wat niet. En wat echt belangrijk is om goed te doen en waar je wellicht wat minder aandacht aan kunt besteden.
Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter!
Floor zegt
Helemaal mee eens!
Daar word ik ook rust-ig van….
Jantien Rentenaar zegt
Fijn Floor! En wat helpt jou het meeste om rustig te blijven?