De ideale baan
‘Ik weet nog steeds niet wat ik wil worden als ik later groot ben.’ Het is een uitspraak die ik regelmatig hoor. Het komt vaak doordat iemand min of meer toevallig in een baan is beland. Via een uit de hand gelopen bijbaan. Door een vriend van de familie die wel een leuk baantje voor je had. Of als logisch vervolg op de opleiding die je hebt gevolgd (maar waarvan je toen nog niet helemaal wist wat het inhield). Het is niet veel mensen gegeven om al op jonge leeftijd te weten wat je roeping is. De meesten willen dan ook iets anders, maar weten niet wat.
Of eigenlijk: ze weten niet hoe ze het aan moeten pakken. En hopen tevergeefs op hun ideale baan. Gelukkig zijn er manieren om dit probleem aan te pakken. Een ervan is het stellen van (veel!) (goede!) vragen.
Vragen vragen vragen..
Als iemand je vraagt je talenten en passies te noemen sla je misschien in eerste instantie dicht. Ook vragen naar de ideale baan levert niet zelden een langdurige stilte op. Het zou kunnen dat je hier nog nooit echt goed over hebt nagedacht. Of je vindt dat het opschepperig klinkt om te zeggen waar je goed in bent. Beter is om (jezelf) vragen te stellen die meer tot de verbeelding spreken, zoals ‘Waarom zou je jezelf aannemen?’, ‘Waar krijg jij complimenten over?’ en ‘Wanneer vliegt de tijd voorbij?’. Meer vragen vind je in deze blog. Neem echt de tijd om deze vragen te beantwoorden en geef eerlijke antwoorden. Alleen dan kom je tot de kern. Vraag iemand anders om de vragen met je te bespreken en geef diegene de opdracht om zoveel mogelijk door te vragen (maak gebruik van de LSD-methode)
Eèèèn…. actie!
Grote kans dat er uit de vragen die je hebt gesteld een rode draad komt. Verwacht geen functieprofiel van jouw droombaan. Maar wel een idee of een richting waarin je het kunt zoeken. Maak vervolgens een lijst van zoveel mogelijk acties die je kunt bedenken die kunnen helpen om verder te komen in die richting. Maak de stappen zo klein mogelijk. Bijvoorbeeld, maak een lijst met bedrijven uit de buurt in de branche die je interessant lijkt. Of, ga op internet op zoek naar opleidingen die er zijn op het gebied dat je leuk lijkt. Ga eens praten met die kennis die in de business zit. Vraag of je een dagje stage mag lopen op een werkplek die je heel tof lijkt.
Zo kom je stapje voor stapje dichter bij je ideale baan. Want tijdens deze zoektocht ontdek je steeds beter wat je leuk vindt (en wat niet!) en wat er mogelijk is (vaak veel meer dan je van tevoren kon bedenken!). Misschien niet morgen, maar hij komt in ieder geval sneller dichterbij dan wanneer je tegen jezelf blijft zeggen ‘Ik wil iets anders…. enzovoort.
Makkelijker gezegd dan gedaan?
Wil je met meer plezier naar je werk? In het e-book 'Ontdek je talent' leer je de 5 stappen op weg naar werk dat écht bij je past.
Geef een reactie