Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Die gevleugelde woorden sprak ooit een leidinggevende aan het begin van mijn werkende leven. Toen had ik nog geen idee wat hij bedoelde. Het leek nogal een open deur. Pas later realiseerde ik me wat hij had bedoeld.
Creatief denken is hartstikke goed voor je: je ontdekt je eigen mogelijkheden en blijft je zo ontwikkelen. Ons brein houdt van succes en van nieuwe dingen leren. Het geeft ons er energie en een instant geluksgevoel voor terug, zeggen Marenthe de Bruijne en Sigrid van Iersel in hun boek Lenig denken. Klinkt goed. Maar hoe doe je dat, creatief denken?
Creatief denken heeft zo zijn voordelen
Lenig denken is goed voor je. Zoals hierboven al beschreven, houden onze hersenen ervan om nieuwe dingen te leren en successen te boeken. Het geeft ook vrijheid in je hoofd. Je kunt experimenteren en opeens ontdekken dat iets werkt. Op een manier die je nog niet eerder had geprobeerd. En dat is leuk. En, ook niet onbelangrijk. Het levert resultaten op. De maatschappij verandert continu. En we kunnen dus steeds minder op de automatische piloot doen. Daarom is het noodzakelijk om los te komen uit bestaande routines. Om mee te bewegen en nieuwe situaties. Creatief denken helpt je daarbij.
Iedereen kan het leren
Het goede nieuws is: je kunt leren om creatief te denken. Het slechte nieuws: het gaat niet vanzelf. Creatief denken is geen gave of bijzonder talent. Iedereen kan het leren. Een beetje talent helpt. Maar het komt vooral aan op veel oefenen en doen.
Marenthe de Bruijne en Sigrid van Iersel beschrijven in hun boek manieren om dat te doen.
1. Leer je hersenen anders te denken. Met oefeningen en opdrachten train je je hersenen om anders naar dingen te kijken.
2. Doorbreek gedachtepatronen. Ontsnap uit je vaste denkpatronen, stel je eigen oordeel uit en bekijk het van de andere kant.
3. Kijk met andere ogen. Je bekijkt de wereld vanuit een bepaald perspectief. Bedenk dat dat niet het enige is. Nodig jezelf uit om door een andere bril naar je leven, werk of opdracht te kijken.
4. Bouw bruggen. Je hersenen zijn gek op het leggen van verbindingen. Onbewust ordenen ze zo de wereld en alles wat voorbijkomt. Probeer dit ook bewust te doen. Door te associëren, te combineren en verbindingen te leggen die niet voor de hand liggen.
Ken jij nog meer manieren om je creatieve denkvermogen te stimuleren?
Geef een reactie