Ik ga er meteen eerlijk over zijn. In het dagelijks leven, bijvoorbeeld in mijn blogs, scherm ik er regelmatig mee: ‘Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt..’ En dan volgt mijn betoog. Over waarom je iets beter wel, of juist beter niet kunt doen. Maar wat zegt deze bewering eigenlijk?
Ik zet de kaart, ‘blijkt uit onderzoek’, vaak in om mijn verhaal kracht bij te zetten. Om te overtuigen. Of om aan te tonen dat ik het hele verhaal toch echt niet zomaar uit mijn duim zuig.
De man thuis echter, vindt dat argument weinig betekenisvol. Voor hem is het niet relevant hoe iets uit een onderzoek is gebleken. Hij was immers geen deelnemer aan dat onderzoek. Dus waarom zou het voor hem ook zo gelden?
En daar gaat mijn o zo sterke verhaal. Door de wetenschap gestaafd. En het argument dat het uit onderzoek is gebleken kan ik niet meer inzetten. Ik houd dan mijn mond maar. Enigszins (lees: behoorlijk) gefrustreerd.
Maar naast deze frustratie begon ik mij ook af te vragen: Wat is de waarde van een wetenschappelijk onderbouwd verhaal? Vooral als het gaat om zaken die met ons eigen vitaliteit en gezondheid te maken hebben?
Regelmatig slaat het ene onderzoek het andere om de oren. Horen we dat onderzoek door het bedrijfsleven wordt gefinancierd. En door de overheid. Wat ook niet meehelpt: wetenschappelijke tijdschriften zijn vooral geïnteresseerd in spectaculaire positieve uitkomsten, en wetenschappers zijn voor hun carrière weer afhankelijk van die publicaties. Dus manipuleren ze hier en daar een uitkomst.
Maar onderzoek brengt ons ook veel. Heeft ervoor gezorgd dat we ons huidige leven leven zoals we dat nu doen. Met alle technologische, filosofische, medische ontwikkelingen die daarbij horen.
Wat moet je als gewoon mens met deze informatie?
Disclaimer: Het antwoord hierop is niet wetenschappelijk onderbouwd.
Het is hoe ik ermee omga. Als mens. Op zoek naar een gezond en gelukkig leven. En als professional die mensen adviseert en coacht die hier ook naar op zoek zijn.
Het antwoord begint met vraag wat wetenschappelijk onderzoek eigenlijk is.
Dat is onderzoek dat is uitgevoerd met inachtneming van de regels van de methodologie van het wetenschappelijk onderzoek. Met andere woorden: er zijn regels over hoe je onderzoek zou moeten doen. En als je je daaraan houdt, is het wetenschappelijk.
We kunnen blij zijn met wetenschap. De wetenschappelijke methode is krachtig gereedschap dat we hebben om tot kennis te komen. We komen te weten hoe dingen in elkaar zitten. Waarom iets is zoals het is. Of iets waar, of niet waar is.
Daarnaast levert het wetenschappelijk onderzoek een bijdrage aan de kwaliteit van leven. Denk aan zaken als je gezondheid, je mobiliteit, werkomstandigheden en ga zo maar door.
Blijf kritisch
De term ‘wetenschappelijk onderzoek’ zegt dus iets over de manier waarop het onderzoek gedaan is. Maar niets over het al dan niet kloppen van de uitkomst. Of over de conclusies die worden getrokken.
Het is dus belangrijk om kritisch te blijven.
Bij wetenschappelijk onderzoek geldt dat één onderzoek geen bewijs levert. Conclusies kunnen pas als bewezen worden beschouwd als ze door voldoende andere goede wetenschappelijke onderzoeken worden bevestigd. Maar de media gaan vaak wel met de uitkomsten van één onderzoek aan de haal. En presenteren deze vervolgens als dé waarheid. Het is immers wetenschappelijk onderzocht.
De wetenschap is gewillig en kun je alles laten zeggen wat je wil. Onderzoekers zelf, maar ook, het bedrijfsleven, universiteiten en overheden kunnen dat. Uitkomsten worden gemanipuleerd of zelfs verzonnen. Conclusies te snel getrokken.
Goed.
Onderzoek helpt ons de wereld beter begrijpen en brengt ons vooruitgang. Maar ook, niet alle uitkomsten zijn betrouwbaar. En niet alle uitkomsten betekenen de waarheid.
Dit is hoe ik het doe
Zoals ik al zei. Ik hou van wetenschappelijk onderzoek. Het helpt me om de wereld te begrijpen. En het helpt in mijn zoektocht naar wat werkt. Voor mij. En voor de mensen die ik help. Ik probeer kritisch te zijn op wat er wordt beweerd en op hoe het onderzoek is gedaan. Of dit een nieuwe uitkomst is, of dat het al vaker is geconcludeerd. En waarom dan?
Vervolgens ga ik na of het voor bruikbaar is. En probeer ik het uit. Werkt dit voor mij? Geloof ik dit? Past dit bij me? Hou ik dit vol? Voel ik me nu beter?
Dat zou mijn advies zijn. Vergaar informatie (en probeer daarbij ook eens iets anders dan Facebook), wik en weeg en probeer het uit.
Geef een reactie