In je zoektocht naar passend werk is het belangrijk om je sterke kanten, je talenten in beeld te brengen. Niet voor iedereen is dit even makkelijk. Ze vinden het benoemen van waar ze goed in zijn lijken op opschepperij. Het is heel Hollands om bescheiden te zijn. Maar je eigen talenten in kaart brengen is geen opschepperij. Als jij niet weet waar je goed in bent, kun je dat nooit ten volle benutten. Mensen die hun eigen talenten goed kennen, worden er steeds beter in en leveren een waardevolle bijdrage aan de maatschappij.
Kernkwadrant
Een aanpak die kan helpen om je sterke punten helder te krijgen is om je kernkwaliteiten in kaart te brengen. Dit is een veelgebruikte en overzichtelijke manier. Het kernkwadrantenmodel is bedacht door Daniel Ofman. En maakt op een relatief eenvoudige manier de kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën van mensen in beeld. Meestal weergegeven in een model. Het voordeel van dit model is dat je bij elk van de vier kwadranten ‘in kunt stappen’.
Zo kun je beginnen met het inventariseren van je sterke punten. Maar, zoals gezegd, voor lang niet iedereen is dat eenvoudig. Dan kun je je ook beginnen bij je valkuilen. Je kunt er vast wel een aantal bedenken. En anders weten je familie of collega’s er wel een paar te noemen. Het tegenovergestelde van je valkuil is namelijk je kwaliteit. Ben je impulsief? Grote kans dat enthousiasme een van je sterke kanten is. Is je uitdaging geduldig zijn? Dan is passief gedrag voor jou waarschijnlijk best irritant. Jij houdt van daadkracht. Dat is ook je sterke kant.
Kernkwaliteiten
Kernkwaliteiten zijn de sterktes of kwaliteiten die je kenmerken. Dat is wat anderen over je zeggen als ze je een compliment maken. Zo kun je bijvoorbeeld analytisch, behulpzaam, creatief of daadkrachtig zijn. Een kwaliteit kan een valkuil worden als je erin doorschiet. Ben jij een optimist. Anderen vinden jou misschien soms misschien naïef. Zo kan je kwaliteit een zwakte worden.
Van valkuil naar uitdaging
Je valkuilen in beeld brengen is niet bedoeld om je van je stuk te brengen. Of om jezelf te diskwalificeren. Tegenover je valkuil staat namelijk je uitdaging. Als je valkuil is dat je soms arrogant over kunt komen, stel je dan eens extra bescheiden op. Experimenteer hiermee, en ontdek wat voor effect het heeft.
Kortom, het kernkwadrantenmodel heeft meerdere voordelen. Je krijgt een overzicht waar je goed in bent, waar je aan zou kunnen werken, hoe anderen je zien en waar jij gedrag van anderen op beoordeelt. En je hebt een hulpmiddel om een lijst maken van je sterke punten.
Wil je met meer plezier naar je werk? In het e-book 'Ontdek je talent' leer je de 5 stappen op weg naar werk dat écht bij je past.
Geef een reactie