Mensen vragen mij vaak om ideeën voor een lekker en gezond ontbijt. Ze eten in de ochtend een boterham, of een bak cruesli, uit gemak. Of omdat het ze ontbreekt aan inspiratie voor een lekker en gezond ontbijt.
Wat het liefst ook nog een beetje snel klaar is.
Zelf probeer ik alle belangrijke voedingsstoffen in mijn ontbijt mee te nemen, zoals eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten die lang mee gaan. En ik ontbijt nooit zonder fruit of groente.
Dit zijn mijn drie favorieten. Gezond, lekker en snel klaar. Ik wissel ze graag af.
Gezond ontbijt 1: Kwark met homemade granola
Het is handig om een flinke hoeveelheid granola te maken, zodat je altijd een voorraadje hebt. Maar je kunt ook makkelijk en snel granola maken in een koekenpan. Verwarm daarvoor 1 el kokosolie en voeg (bijvoorbeeld haver)vlokken, een handje ongezouten, ongebrande noten en kokossnippers toe. Verwarm ongeveer 5 minuten, totdat de kokos begint te geuren. Zet het vuur uit en voeg dan 1 el honing en 1 el sinaasappelsap toe. Roer alles doorelkaar.
Doe kwark of yoghurt in een kom en roer er kaneel en een flinke scheut (goede!) olijfolie door. Doe de granola erbij en fruit, zoals als aardbeien of frambozen. Bestrooi het met bijvoorbeeld chiazaad, hennepzaad, of cocoanibs om het af te maken.
Gezond ontbijt 2: Bananenpannenkoekjes
Ik maakte in de ochtend vaak al gezonde pannenkoekjes. Met havermout en banaan en melk. Maar sinds ik deze banaanpannenkoekjes heb ontdekt, maak ik alleen nog maar die. Want ze zijn zo makkelijk om te maken en zo heerlijk en gezond. En de basis bestaat uit maar twee! ingrediënten: banaan en ei. Geen tarwe. Geen melk. Je denkt misschien dat je daarvan geen echte pannenkoeken kunt maken. Of dat die echt niet lekker kunnen zijn.
Het tegenovergestelde is waar. Deze pannenkoekjes zijn echt heel smakelijk. Mijn kinderen zijn er dol op. Ikzelf trouwens ook.
Zo maak je ze:
Prak 1 rijpe banaan. Roer er twee eieren door. Voeg naar smaak nog een beetje zout en kaneel toe.
Bak ze in een kleine koekenpan in een klein beetje kokosolie of boter. Omkeren kan in het begin lastig zijn. Laat ze, als je één kant gebakken hebt, op een bord glijden en keer ze dan om.
Heerlijk met kwark en bosbessen, of met snippers pure chocola.
Gezond ontbijt 3: Zoete aardappelbrood
Dit is bij mij thuis een absolute favoriet: zoete aardappelbrood. Of beter nog, zoete aardappelmuffins. Ik maak vaak die laatste, omdat ze makkelijk in te vriezen zijn en je ze per stuk weer uit de vriezer kunt halen.
Deze muffins zijn heerlijk als lunch en ik stop ze vaak in de schooltas van mijn kinderen. Maar ook als ontbijt vind ik ze ideaal. Zonder beleg voor onderweg als je echt haast hebt. Of met een lik boter en een plak kaas om ze extra lekker te maken.
Na wat experimenteren vind ik dit het perfecte recept voor zoete aardappelcakejes. Glutenvrij, voedzaam, niet te zoet en lekker smeuïg.
Dit heb je nodig:
– 3 geschilde en gekookte zoete aardappels*
– 100 gram amandelmeel – 3 el kokosmelk of yoghurt
– 100 gram havermout – 5 Medjoul dadels (dikker, zachter, voller van smaak)
– 3 eieren – 50 ml kokosolie of boter
– 2 tl bakpoeder – 2 tl koekkruiden en een snuf zout
*Kook de aardappels in de schil en haal die er daarna af. Easy does it!
Doe alle ingrediënten in een kom en pureer ze met een staafmixer tot een glad geheel. Vul een muffinvorm (voor 12 muffins) en bak ze 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden tot ze gaar zijn. Bak je een cake? Verdubbel dan de baktijd.
Eet smakelijk!
Floor zegt
Thanks voor de tips! Mmm, ik ga lekker bakken.